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Investment Advisers Act of 1940 – Section 206(4) and
Rule 206(4)-2

February 21, 2017

Laura L. Grossman
Assistant General Counsel
Investment Adviser Association
1050 17th Street, NW
Suite 725
Washington, DC 20036-5514

Dear Ms. Grossman:

Your letter dated February 15, 2017 requests clarification that an 
investment adviser does not have custody as set forth in Rule 206(4)-2 
(“Custody Rule”) under the Investment Advisers Act of 1940 (“Advisers 
Act”) if it acts pursuant to a standing letter of instruction or other similar 
asset transfer authorization arrangement established by a client with a 
qualified custodian (“SLOA”).  Alternatively, your letter requests our 
assurance that we would not recommend enforcement action to the 
Securities and Exchange Commission (“Commission”) under Section 206(4) 
of the Advisers Act and the Custody Rule against an investment adviser if it 
acts pursuant to a SLOA, as described in your letter, without obtaining a 
surprise independent verification (a “surprise examination”) as required by 
Rule 206(4)-2(a)(4) under the Advisers Act.

Facts

You state the following:

It is common for a client to grant its registered investment adviser the 
limited power in a SLOA to disburse funds to one or more third parties as 
specifically designated by the client.[1]  After granting the investment 
adviser this limited authorization, the client then instructs the qualified 
custodian for the client’s account to accept the investment adviser’s 
direction on the client’s behalf to move money to the third party designated 
by the client on the SLOA.  The qualified custodian takes that instruction in 
writing directly from the account holder (the investment adviser’s client), 
and the investment adviser’s authority is limited by the terms of that 
instruction.  The investment adviser is authorized to act merely as an agent 
for the client.  The client retains full power to change or revoke the 
arrangement.  

You further state that there is widespread confusion and uncertainty among 
investment advisers, qualified custodians, broker-dealers, compliance 
professionals and legal counsel as to whether a SLOA would impute an 
investment adviser with custody.
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Analysis

The Custody Rule is designed to protect client funds or securities from 
being lost, misused, misappropriated or subject to investment advisers’ 
financial reverses, including insolvency.[2]  The Custody Rule provides that 
it is a fraudulent, deceptive or manipulative act, practice or course of 
business within the meaning of Section 206(4) of the Advisers Act for an 
investment adviser that is registered or required to be registered under the 
Advisers Act to have “custody” of client funds or securities unless they are 
maintained in accordance with the requirements of the rule.[3]  In this 
regard, where an investment adviser has custody of client funds or 
securities, it must obtain a surprise examination of client assets by an 
independent public accountant.[4]

Under the Custody Rule, an investment adviser has “custody” of client 
funds or securities where it or its related person[5] “holds, directly or 
indirectly, client funds or securities, or has any authority to obtain 
possession of them, in connection with advisory services [it] provide[s] to 
clients . . . .”[6]  Moreover, “custody” includes “[a]ny arrangement . . . 
under which [an investment adviser is] authorized or permitted to withdraw 
client funds or securities maintained with a custodian upon [its] instruction 
to the custodian . . . .”[7]  You contend that an investment adviser simply 
following a client’s instructions to transfer assets pursuant to the limited 
authority granted to the investment adviser under a SLOA and the 
investment adviser’s corresponding direction to the qualified custodian do 
not result in an investment adviser “holding” client funds, give an 
investment adviser “authority to obtain possession” of client funds, or 
authorize or permit an investment adviser to “withdraw client funds” for 
any purpose, as contemplated by the Custody Rule. 

We disagree.  An investment adviser with power to dispose of client funds 
or securities for any purpose other than authorized trading has access to 
the client’s assets.[8]  We believe that a letter of instruction or other similar 
asset transfer authorization arrangement established by a client with a 
qualified custodian would constitute an arrangement under which an 
investment adviser is authorized to withdraw client funds or securities 
maintained with a qualified custodian upon its instruction to the qualified 
custodian.  An investment adviser that enters into such an arrangement 
with its client would therefore have custody of client assets and would be 
required to comply with the Custody Rule.  Notwithstanding this view, staff 
of the Division of Investment Management would not recommend 
enforcement action to the Commission under Section 206(4) of, and Rule 
206(4)-2 under, the Advisers Act against an investment adviser if that 
adviser does not obtain a surprise examination where it acts pursuant to 
such an arrangement under the following circumstances:  

1. The client provides an instruction to the qualified custodian, in 
writing, that includes the client’s signature, the third party’s name, 
and either the third party’s address or the third party’s account 
number at a custodian to which the transfer should be directed.

2. The client authorizes the investment adviser, in writing, either on the 
qualified custodian’s form or separately, to direct transfers to the 
third party either on a specified schedule or from time to time.

3. The client’s qualified custodian performs appropriate verification of 
the instruction, such as a signature review or other method to verify 
the client’s authorization, and provides a transfer of funds notice to 
the client promptly after each transfer.
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4. The client has the ability to terminate or change the instruction to the 
client’s qualified custodian.

5. The investment adviser has no authority or ability to designate or 
change the identity of the third party, the address, or any other 
information about the third party contained in the client’s instruction.

6. The investment adviser maintains records showing that the third 
party is not a related party of the investment adviser or located at the 
same address as the investment adviser.

7. The client’s qualified custodian sends the client, in writing, an initial 
notice confirming the instruction and an annual notice reconfirming 
the instruction.

We understand that investment advisers, qualified custodians and their 
clients will require a reasonable period of time to implement the processes 
and procedures necessary to comply with this relief.  In addition, beginning 
with the next annual updating amendment after October 1, 2017, an 
investment adviser should include client assets that are subject to a SLOA 
that result in custody (see note 1 above) in its response to Item 9 of Form 
ADV. 

This conclusion is based on all of the facts and representations set forth in 
your letter.  You should note that any different facts or representations 
might require a different conclusion.  Further, this response expresses our 
position only with respect to enforcement action, and does not express any 
legal conclusion on the issues presented.

Aaron T. Gilbride
Senior Counsel
Chief Counsel’s Office

[1] The staff understands that there is no standardized format for a SLOA.  
Investment advisers, qualified custodians and their clients have developed 
a wide variety of SLOAs for third-party transfers, each of which could 
implicate the Custody Rule depending on the extent of the adviser’s 
discretion to act.  For example, an arrangement that is structured so that 
the investment adviser does not have discretion as to the amount, payee, 
and timing of transfers under a SLOA would not implicate the Custody Rule.

[2] Adoption of Rule 206(4)-2 Under the Investment Advisers Act of 1940, 
Investment Advisers Act Release No. 123 (Feb. 27, 1962).

[3] Rule 206(4)-2.  Under the Custody Rule, among other things, an 
investment adviser must: maintain client funds and securities with a 
“qualified custodian” either under the client’s name or under the investment 
adviser’s name as agent or trustee for the client; notify its clients promptly 
upon opening a custodial account on their behalf and when there are 
changes to the information required in the notification; and have a 
reasonable basis, after due inquiry, for believing that the qualified 
custodian sends quarterly account statements directly to the client.  See 
Rule 206(4)-2(a)(1)-(3).  A qualified custodian is a broker-dealer, bank, 
savings association, futures commission merchant or non-U.S. financial 
institution that customarily holds financial assets for its customers, 
provided that the foreign financial institution keeps the advisory clients’ 

Page 3 of 4Investment Adviser Association, February 21, 2017

2/21/2017https://www.sec.gov/divisions/investment/noaction/2017/investment-adviser-association-0...



assets in customer accounts segregated from its proprietary assets.  See 
Rule 206(4)-2(d)(6).

[4] Rule 206(4)-2(a)(4).  Where client assets are maintained by the 
investment adviser itself or a related person, rather than an independent 
qualified custodian, the accountant performing the surprise examination 
must be registered with, and subject to regular inspection by, the Public 
Company Accounting Oversight Board.

[5] Rule 206(4)-2(d)(7) defines “related person” as “any person, directly or 
indirectly, controlling or controlled by [the investment adviser], and any 
person that is under common control with [the investment adviser].”

[6] Rule 206(4)-2(d)(2).

[7] Rule 206(4)-2(d)(2)(ii).

[8] Custody of Funds or Securities of Clients by Investment Advisers, 
Investment Advisers Act Release No. 2176 (Sep. 25, 2003), text 
accompanying footnote 10.

Incoming Letter

The Incoming Letter is in Acrobat format.

http://www.sec.gov/divisions/investment/noaction/2017/investment-
adviser-association-022117-206-4.htm
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